Cum să scapi de atacurile de panică. 6 metode eficiente de calmare a atacurilor de panică
Atacurile de panică pot fi copleșitoare, însă știind ce trebuie făcut atunci când apar, ne poate ajuta să le reducem severitatea sau chiar să le oprim. Studiile arată ca aproximativ 13% din oameni experimentează cel puțin o dată în viața lor un atac de panică. Dacă și ție ți se întâmplă sau ți s-a întâmplat, iată mai jos câteva sfaturi care te învață cum să scapi de atacurile de panică.
Ce înseamnă atacul de panică
Un atac de panică este un episod brusc de frică intensă care declanșează reacții fizice necontrolabile, deși nu există un pericol real sau o cauză aparentă. Atacurile de panică pot fi înspăimântătoare deoarece atunci când apar, persoana în cauză simte că pierde controlul, că are un atac de cord sau chiar că moare.
Deși atacurile de panică în sine nu pun viața în pericol, ele pot avea repercusiuni emoționale și pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții.
Care sunt simptomele și manifestările atacului de panică
Atacurile de panică încep de obicei brusc, fără avertisment. Se pot întâmpla oricând – la volan, la mall, în somn sau în mijlocul unei întâlniri importante. Atacurile de panică au multe variații, dar simptomele ating de obicei vârful în câteva minute, iar dupa dispariția lor se instalează cel mai frecvent epuizarea și oboseala.
Atacurile de panică sunt în general în strânsă legătură cu anxietatea și includ de obicei unele dintre aceste semne sau simptome:
- Simțul unui pericol iminent
- Teama de pierderea controlului sau deces
- Ritm cardiac rapid, puternic
- Transpiraţie
- Tremurarea membrelor sau a întregului corp
- Respirație scurtă sau senzație de strângere în gât
- Frisoane
- Bufeuri
- Greaţă
- Crampe abdominale
- Dureri în piept
- Durere de cap
- Amețeli sau stări de leșin
- Amorțeală sau senzație de furnicături
Iar unul dintre cele mai rele lucruri legate de atacurile de panică este teama intensă că va urma oricând altul.
Cum scapi de atacurile de panică. 6 metode de calmare
Oricât de paradoxal ar suna, cel mai important lucru în cazul unui atac de panică este să nu te panichezi. Iată mai jos 6 metode de calmare care te pot ajuta să recâștigi controlul și să reduci simptomele.
1. Amintește-ți că va trece
În timpul unui atac de panică poate fi de mare folos să îți amintești continuu că acele sentimente vor trece și nu vor provoca vătămări fizice, oricât de înfricoșătoar poate fi acel moment. Atacurile de panică tind să atingă punctul lor cel mai intens în decurs de 10 minute de la debut, iar apoi simptomele vor începe să dispară.
2. Respiră adânc
Respirația profundă poate fi de folos în controlul unui atac de panică. Atacurile de panică provoacă de cele mai multe ori accelerația respirației, iar asta duce la agravarea anxietății. Dacă însă încerci să respiri profund, încet și să te concentrezi pe asta, te poate ajuta să depășești mai ușor momentul și să te calmezi.
3. Concentrează-te pe un obiect
În momentul unui atac de panică devii compleșit de gânduri, sentimente sau chiar amintiri dureroase, iar concentrarea asupra unui obiect din mediul înconjurător poate fi un exercițiu foarte util. Cu alte cuvinte, concentrarea pe un stimul reduce alți stimuli, iar această tehnică poate ajuta la reducerea considerabilă a simptomelor.
4. Încearcă exerciții ușoare de relaxare a mușchilor
Un alt simptom al atacurilor de panică este tensiunea musculară. Practicarea tehnicilor de relaxare musculară poate ajuta la limitarea unui atac. Acest lucru se datorează faptului că în momentul în care mintea simte că corpul se relaxează, alte simptome cum ar fi respirația rapidă se pot diminua.
5. Imaginează-te într-un loc care te face fericit
Fiecare dintre noi are un loc unde s-a simțit cel mai bine, fericit, relaxat și în siguranță. Când începe un atac, poate fi de ajutor să inchizi ochii și să te imaginezi în acel loc. Gândește-te cât de calm te simți acolo.
6. Încearcă o metodă alternativă, CBD-ul
Canabidiolul, denumit pe scurt CBD, a luat mare amploare în ultima perioadă datorită multiplelor sale beneficii asupra organismului uman precum reducea anxietatății și a durerii. Studiile realizate în domeniu arată că CBD-ul reprezintă o alternativă promițătoare în lupta cu anxietatea și atacurile de panică.
Sfatul medicului, important în tratarea atacurilor de panică
Atacurile de panică, deși sunt extrem de incomode, nu sunt periculoase. Totuși, în situația în care apar constant, devin greu de gestionat și se pot agrava fără un tratament recomandat de un medic.
Din păcate nu există o modalitate sigură pentru a preveni atacurile de panică, însă un stil de viață sănătos și echilibrat poate fi cea mai bună strategie pe termen lung 🙂
anxietate | atacuri de panica | cbd | metode de calmare