Cum tratăm spasmele musculare cauzate de anxitate. 5 idei care chiar funcționează
Anxietatea este o emoție normală fiind modul în care creierul nostru reacționează la stres și ne avertizează de un potențial pericol. Este firesc să manifestăm anxietate din când în când, însă tulburările de anxietate sunt diferite și devin copleșitoare atât fizic prin creșterea tensiunii arteriale sau spasme musculare, dar mai ales psihic și emoțional.
Ce este anxietatea și cum poate duce la spasme musculare
Specialiștii definesc anxietatea ca o emoție caracterizată prin sentimente de tensiune, îngrijorare și modificări fizice precum creșterea tensiunii arteriale. Când aceasta se instalează, inima pare să alerge, prin minte îți trec cele mai nefavorabile scenarii și apare insomnia, sau la polul opus, somnul în exces. Totuși, pe lângă aceste simptome care sunt cele mai des întâlnite, anxietatea poate provoca și spasme musculare în orice parte a corpului. Aceste spasme musculare au manifestări diferite și pot surveni oricând, fie că vorbim despre încleștarea maxilarului, strângerea pumnilor sau încordarea mușchilor de la mâini și picioare.
Spasmele musculare sunt mișcări musculare bruște, involuntare. Adesea sunt foarte mici, ca o zvâcnire sau o lovitură și de obicei apar și dispar destul de repede, însă se pot manifesta și sub formă de crampe sau dureri.
Cum recunoști anxietatea. Ce alte simptome există în afara contracțiilor musculare
Principalul simptom al tulburărilor de anxietate este frica sau îngrijorarea excesivă. Tulburările de anxietate pot face de asemenea dificilă respirația, somnul, starea liniștită și concentrarea. Iată mai jos care sunt cele mai frecvente simptome ale anxietății, în afară de contracțiile musculare:
- Frică și neliniște;
- Sentimente de panică, de nenorocire sau de pericol;
- Probleme de somn;
- Imposibilitatea de a rămâne calm și nemișcat;
- Mâini sau picioare reci, transpirate, amorțite sau furnicături;
- Respirație îngreunată;
- Hiperventilație;
- Palpitații cardiace;
- Gură uscată;
- Greaţă;
- Ameţeală;
- Incapacitatea de concentrare;
- Evitarea constantă sau obsesivă a obiectelor sau locurilor temute.
Cum tratăm spasmele musculare cauzate de anxietate
Cum menționam mai sus, spasmele musculare sunt reacții involuntare și, în general, dispar în câteva minute. Asta înseamnă că nu sunt prea multe de făcut în momentul în care se instalează, iar lupta trebuie dusă cu anxietatea, aceasta fiind declanșatorul.
Totuși, există câteva metode pe care le poți încerca pentru a reduce spasmele musculare și intensitatea acestora.
Mai multă mișcare
Anxioșii tind să fie inactivi, iar mișcarea fizică poate reduce probabilitatea unui spasm. Mersul pe jos mai des este o modalitate simplă și ușoară de unde să începi, iar ulterior să ajungi la exerciții fizice mai intense.
Efortul fizic consumă adrenalina neutilizată, iar asta ajută la diminuarea intensității spasmelor musculare. Este important totuși de menționat că la început, exercițiile în sine pot cauza spasme, însă pe măsură ce condiția fizică este îmbunătățită, lucrurile se vor schimba în bine.
Hidratarea
Bea apă! Hidratarea este un instrument important pentru reducerea spasmelor musculare, indiferent care este cauza acestora.
Dietă echilibrată
Consumând cantitatea potrivită de sare și de macronutrienți, mușchii sunt mai puțin susceptibili să dea bătăi de cap, iar dieta echilibrată pe termen lung ajută, de asemenea, la reducerea anxietății.
Cannabidiolul
Denumit pe scurt CBD, acesta a luat mare amploare în ultima perioadă datorită multiplelor sale beneficii asupra organismului uman precum reducea anxietatății și a durerilor. Studiile despre beneficiile pe care CBD-ul îl are asupra diverselor forme de anxietate demonstrează că acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor, inclusiv la diminuarea spasmelor musculare.
Evitarea băuturilor energizante sau cofeina
Atât cafeaua în exces precum și băuturile energizante pot agrava anxietatea și manifestările acesteia, deci ține-te cât mai departe de ele.
Când cerem ajutorul medicului în lupta cu anxietatea
Tulburările de anxietate pot căpăta diverse forme ceea ce presupune că fiecare persoană o experimentează într-un mod diferit. Totuși, cei mai mulți medici recomandă să cerem ajutorul dacă unele dintre simptomele de mai jos sunt frecvente și persistă:
- Dificultate de concentrare
- Nelinişte și teamă
- Iritabilitate
- Tulburari ale somnului
Este important să apelăm la ajutor specializat deoarece simptomele de mai sus ne pot afecta activitățile cotidiene și profesionale, dar și relațiile cu oamenii importanți din viața noastră.
Nu uita! Tratarea anxietății este o călătorie și nu va fi întodeauna simplă, însă este important să ne amintim că putem să ajungem la destinație 🙂
anxietate | cbd | lupta cu anxietatea | spasme musculare | tratarea anxietatii