Metode prin care poți economisi bani de la un salariu la altul
Dacă simți că te copleșește ideea de a economisi bani, să știi că nu ești singurul. Pare într-adevăr foarte ușor de spus, însă aproape 2 din 3 români spun că nu pot sau nu știu cum să economisească bani de la un salariu la altul.
Primul pas pentru a începe să pui bani deoparte este pur și simplu să devii mai conștient de finanțele și obiceiurile tale de consum. Înțelegând bugetul și adevăratele nevoi, poți începe să economisești mai mulți bani decât te-ai fi așteptat vreodată.
Există o mulțime de modalități care te ajută să economisești și nu implică mari sacrificii. Iată câteva mai jos
Pentru a economisi într-un mod cât mai eficient, ar trebui să iei în considerare și strategii pe termen scurt, cum ar fi să renunți la un prânz în oraș, dar și strategii pe termen lung, cum ar fi schimbarea unui obicei de consum costisitor precum fumatul tradițional.
Fă-ți un buget și ține-te de el
Primul pas important pe care trebuie să îl faci când vrei să economisești bani este să evaluezi cât mai corect veniturile lunare și cheltuielile. Cu cât evaluezi mai bine unde se îndreaptă banii, cu atât îți va fi mai ușor să economisești.
Cu excepția cazului în care ai o situație economică privilegiată, cel mai probabil cheltuielile mari pe care le faci necesită planificare. Având un buget lunar și un plan definit, este mult mai ușor să eviți cheltuielile și achizițiile inutile. Iar în sensul acesta poți opta pentru un cont de economii în care să se depună lunar, în mod automat, suma pe care vrei să o pui deoparte.
Redu numărul meselor în oraș și fă-ți liste de cumpărături
Poate fi tentant și practic să mănânci zilnic în oraș sau să comanzi, însă este foarte costisitor dacă faci un calcul rapid. Ideal ar fi, măcar de 3 ori săptămână, să îți pregătești pachețel de acasă pentru birou. Cu o bună organizare poți face acasă mâncare apetisantă și care te poate ajuta să scutești cheltuieli semnificative.
Este de asemenea un sfat bun să faci o listă cu alimentele de care ai nevoie săptămânal și astfel să eviți risipa și alterarea alimentelor în frigider.
Renunță la fumat
Cu siguranță nu este ușor să renunți la fumat, însă dacă acest viciu se îndreaptă către un pachet sau mai mult pe zi, atunci este cazul să găsești măcar o alternativă convenabilă și mai puțin dăunătoare. Țigara electronică ar putea fi cea mai bună alegere în sensul ăsta și ai avea de dublu câștig: poți economisi bani și totodată este cu 95% mai puțin nocivă. Asta ca să nu mai vorbim despre mirosul neplăcut din piele, haine și păr.
Setează-ți obiective pentru economii
Este important să știi foarte clar pentru ce economisești bani. Dacă ai nevoie de motivație, cel mai ușor ar fi să îți setezi obiective clare și un deadline. Dacă spre exemplu îți dorești o mașină, o casă, sau pur și simplu un gadget costisitor care îți va fi realmente util, îți va fi mai ușor să economisești “vizualizând” obiectivul.
Încearcă un part-time job
E ușor să economisești când veniturile sunt mai mari, nu? Încearcă atunci să faci ca timpul tău liber să câștige și el bani. Poate ai vreun hobby, o abilitate sau o pasiune pe care o faci pentru distracție. Dar ce-ar fi să o monetizezi?
Cel mai probabil nu o să devii bogat peste noapte, dar este important să ai răbdare și să ai un plan. În cele mai multe dintre situații, economisirea te poate ajuta și să îți schimbi stilul de viață conștientizând obiceiurile tale inconștiente de consum. Responsabilitatea financiară este cheia!
economii | lifestyle | modalitati de economisire | tigara electronica