Ce conține o țigară electronică și cum alegi cel mai bun device de pe piață
Țigările electronice au căpătat tot mai multă notorietate în ultimii ani și au devenit un ajutor din ce în ce mai eficient și la îndemână pentru renunțarea la fumat, inclusiv la noi în țară. Fiind ușor de utilizat, practice și permise în locurile unde în mod normal fumatul este interzis, vaporizatoarele par să fie deja un trend, în ciuda faptului că nu foarte mulți știu ce conține o țigară electronică sau cum să o aleagă pe cea mai calitativă.
Despre țigara electronică. Definiție și mod de funcționare
Țigările electronice sunt dispozitive care funcționează similar cu aparatul de aerosoli și astfel fumul produs prin arderea țigării clasice este înlocuit de aburii produși prin încălzirea lichidelor. Vaporizatoarele se găsesc într-o gamă largă de forme, culori și dimensiuni, iar principiul care stă la baza acestora este același la majoritatea: baterie, element de încălzire și loc/rezervă pentru lichid. Țigările electronice produc acești aerosoli despre care vorbeam prin încălzirea unui lichid ce conține nicotină sau săruri de nicotină în cazul celor premium, însă nu este neapărat. Lichidele pot avea 0 cantitate de nicotină sau cannabidiol, CBD pe scurt.
Experienta utilizării unei țigări electronice este, în linii mari, similară cu cea din timpul fumatului clasic, însă efectele negative sunt cu 95% reduse, gustul este plăcut, mirosul cu siguranță nu mai este unul care să deranjeze sau care să persiste pe mâini, în par, în casă și așa mai departe.
Așa cum menționam mai sus, majoritatea țigărilor electronice sunt formate din cele 4 componente de mai jos și utilizează un mecanism de încălzire prin care se creează vapori.
- Rezervor sau capsulă/pod care conține lichidul
- Elementul de încălzire (atomizorul)
- Bateria
- Muștiucul folosit pentru a inhala vaporii
Tipuri de țigări electronice
Țigările electronice au fost concepute inițial pentru persoanele care voiau sa renunțe la fumatul clasic și astfel semănau foarte bine cu țigările de tutun. Pe măsură ce popularitatea acestora a crescut, au început să apară pe piață diverse forme și mărimi, care mai de care mai atractive și interesante. Iată cele mai cunoscute tipuri de țigări electronice:
Țigara electronică reîncărcabilă
Țigările electronice reîncărcabile sunt dispozitivele care pe lângă baterie reîncărcabilă, au și un clearomizor care poate fi reumplut cu lichid.
Țigara electronică cu pods
Acesta este o tehnologie relativ nouă, dar care și-a câștigat popularitatea în rândul vaperilor. Funcționează pe același principiu ca celelalte, însă vine cu un pod de unică folosință. Plusul acestui tip de țigară electronică îl reprezintă filtrul nou la fiecare capsulă în parte, ceea ce asigură o experință mai bună. În plus, spre deosebire de țigările electronice reîncărcabile, aromele pot fi alternate între ele de fiecare dată când utilizatorul simte nevoia.
Moduri Vape sau Box
Nevoile unui vaper sunt diferite, iar gama țigărilor electronice de asemenea. Pentru acei vaperi care au nevoie de vapori mult mai puternici, există modurile vape sau box. Acestea oferă utilizatorului un volum mai mare de vapori, iar rezervoarele acestora sunt si ele de dimensiuni ceva mai mari. Bateriile lor sunt reîncărcabile, detașabile sau încorporate și au comenzi sofisticate care pot personaliza experiența de vapare sau temperatura.
Țigara electronică de unică folosință
Aceste tipuri de țigări electronice sunt concepute pentru a fi aruncate după epuizarea lichidului. Piesele din care sunt făcute sunt de asemenea de unică folosință întrucât întregul dispozitiv poate fi aruncat după utilizare. Dimensiunile acestora sunt mici, iar aromele și culorile sunt variate.
Ce conține lichidul folosit de țigările electronice. Substanțele pe care să le eviți
În general, țigările electronice conțin ingrediente precum propilen glicol (PG) și glicerol (glicerină vegetală), amestecate cu arome concentrate și, opțional, un procent variabil de nicotină sau săruri de nicotină, aceste ingrediente fiind considerate netoxice.
Totuși, studiile de specialitate au identificat și substanțe și metale toxice în unele țigări electronice, conform Asociației American Lung, unele dintre ele fiind substanțe cancerigene cunoscute. Iată câteva care trebuie evitate:
- Benzen
Un compus găsit în cărbuni, petrol și se obține în mod natural prin arderea incompletă a compușilor bogați în carbon. Expunerea pe termen lung poate provoca probleme cu sângele.
- Cadmium
Metal toxic care crește riscul de probleme respiratorii, cum ar fi bolile pulmonare obstructive cronice și emfizemul. Se găsește și în țigările tradiționale.
- Diacetil
Compus chimic folosit pentru a da mâncării o aromă de unt. Studiile leagă inhalarea acestuia de o boală pulmonară numită bronșiolită obliterantă, cunoscută și sub denumirea de „plămân de popcorn”.
- Dietilen glicol
Lichid limpede, inodor, cu gust dulce, care se găsește în mod obișnuit în produsele industriale precum antigelul. Este folosit ca bază în unele lichide ale țigărilor electronice. Este toxic și este adesea legat de boli pulmonare.
- Nichel, staniu, plumb și alte metale grele
Toxicitatea metalelor grele poate afecta funcționarea plămânilor, creierului, ficatului, rinichilor și a altor organe.
În concluzie, țigara electronică dăunează?
În mentalitatea fumătorilor, dar și non-fumătorilor, există concepția falsă că nicotina este cea care provoacă bolile asociate fumatului, însă dovezile științifice arată că aceasta este substanța cea mai puțin dăunătoare, gudronul fiind cel mai toxic pentru organismul uman acumulându-se în plămâni. Astfel, datorită faptului că țigările electronice nu produc gudron sau monoxid de carbon pentru că nu ard, sunt considerate cu 95% mai puțin nocive decât fumatul tradițional.
Tocmai din acest motiv, lucrul cel mai important de luat în calcul la alegerea unei țigări electronice îl reprezintă calitatea lichidelor. Dacă acestea conțin substanțe care nu sunt toxice, țigările electronice sunt cea mai bună metodă pentru a te lăsa de fumat.
Lichidele YOOP, spre deosebire de ale altor țigări electronice, au un mare plus: sărurile de nicotină. Acestea sunt extrase din planta de tutun și permit vaparea unei concentrații mai mari de nicotină fără a afecta gâtul la inhalare și fără a degaja un miros neplăcut. Datorită proprietăților biologice pe care le au, acestea sunt absorbite mai ușor și mai repede de sistemul sanguin, astfel devenind un aliat puternic în lupta cu țigările.
Lichidele din podurile YOOP sunt concepute ca suport pentru cei care își doresc să elimine substanțele nocive din compoziția unei țigări. Zero gudron, zero miros neplăcut, cu 2 nivele de nicotină pentru a întâmpina nevoi diferite.
Alege întodeauna țigările electronice care conțin lichide de calitate. Acolo-i adevărata diferență 🙂
alegerea tigarii electronice | lichid de calitate | lichid tigara electronica | renuntare la fumat | tigara electronica | vaping