Ce este gudronul și de ce să renunți chiar azi la țigările clasice
Cu siguranță am auzit cu toții măcar o dată concepția falsă că nicotina ar fi cea care provoacă bolile asociate fumatului. Dovezile științifice arată însă că aceasta este substanța cea mai puțin dăunătoare dintr-o țigară. Nicotina este substanța chimică care dă dependența din țigări, dar gudronul este cea responsabilă pentru cele mai mari riscuri pentru sănătate, inclusiv pentru multiple tipuri de cancer.
Ce este gudronul
Gudronul este o substanță chimică care se produce atunci când tutunul este ars. Când este inhalat, gudronul poate avea un efect dăunător asupra plămânilor conținând majoritatea substanțelor chimice care cauzează cancer și alte probleme grave de sănătate.
Efectele dăunătoare ale gudronului încep încă din cavitatea bucală prin îngălbenirea dinților, deteriorarea gingiilor și desensibilizarea papilelor gustative și continuă formând un reziduu galben în interiorul plămânilor. Gudronul permite tuturor toxinelor să circule libere în plămâni. Nivelul de gudron crește pe măsură ce țigara este arsă. Astfel, ultimele pufuri dintr-o țigară pot conține de două ori mai mult gudron decât primele.
Efectele secundare ale gudronului
Conform Institutului Național al Cancerului (NCI), fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice, majoritatea dintre ele fiind prezente în gudronul produs de arderea țigărilor. Din cele peste 7000, 250 sunt cunoscute ca fiind dăunătoare pentru fumători, dar și pentru persoanele expuse la fumatul pasiv.
Impactul asupra plămânilor
Gudronul din fumul de țigară se acumulează în plămâni pe măsură ce este inhalat. În timp, țesutul pulmonar sănătos roz devine gri și în cele din urmă devine negru pe măsură ce se acumulează tot mai mult în plămâni.
Efectul principal este că gudronul paralizează și în cele din urmă poate ucide cilii din căile respiratorii. Cilii sunt structuri minuscule, asemănătoare părului, care căptușesc traheea. Ei ajută la captarea poluanților, dar atunci când sunt deteriorați, toxinele din gudron pot ajunge adânc în plămâni. Unele dintre aceste toxine sunt eliberate atunci când expirăm sau tușim, dar unele se stabilesc și rămân în plămâni, iar în cele din urmă pot duce la boli pulmonare și afecțiuni precum emfizem, bronșită și cancer pulmonar.
Riscul de cancer
Din păcate, gudronul nu afectează doar plămânii. Toxinele care se stabilesc în plămâni pot ajunge în fluxul sanguin și astfel se pot deplasa în orice parte a organismului cauzând daune ireversibile. De asemenea, întrucât fumul este tras în gură, gudronul poate contribui și la cancerul de tip bucal.
Efectele asupra creierului
Cercetătorii au demonstrat faptul că fumatul are efecte negative asupra creierului, însă nu doar fumătorii activi sunt afectați. Studiile arată că expunerea, chiar și limitată, la substanțele chimice din fumul de țigară pasiv poate afecta, în timp, creierul.
Unele dintre cercetările în domeniu indică faptul că aceste substanțe chimice din țigări pot fi legate de afecțiuni cognitive precum deficitul de învățare, deficitul de memorie, viteza de procesare și inteligența generală.
Alte afecțiuni
Cum spuneam mai sus, gudronul poate afecta fiecare organ în parte, ceea ce înseamnă că dincolo de cancer, poate provoca și alte afecțiuni precum diabet, infecții de tip gingival, boli de inimă sau infertilitate.
Cu ce să înlocuiești țigările clasice pentru a evita consumul de gudron
Pentru a evita consumul de gudron și efectele sale nocive există doar două căi: renunțarea la țigările clasice sau trecerea către o varianta mai sigură.
Țigările electronice nu conțin gudron și reprezintă o alternativă cu 95% mai puțin nocivă fiind un real suport în renunțarea la fumatul clasic. Un lucru important de menționat este acela că, spre deosebire de alte metode cunoscute, vapingul dublează șansele reale de a reuși acest lucru.
Țigările electronice Yoop nu conțin gudron
Renunțarea la fumat va fi mult mai ușoară cu ajutorul unei țigări electronice. Acesta este și motivul pentru care vapatul a devenit atât de popular în ultimul timp și mulți fumători s-au reorientat.
Țigara electronică YOOP este un dispozitiv super slim, compact și elegant și poate fi categoric aliat de nădejde în procesul de renunțare la țigări. Gadgetul utilizează un mecanism inovativ de încălzire prin care se creează vaporii pe care tu îi inhalezi. Vaporii ies dintr-un sistem ermetic care păstrează un mediu controlat, astfel încât gustul pe care îl vei simți este unul intens la fiecare puf. Podul se schimbă după fiecare utilizare cu unul nou, ceea ce înseamnă că sistemul prin care tu inhalezi vaporii nu ajunge să se uzeze în timp, asigurându-ți același gust și aceeași intensitate la fiecare folosire.
YOOP, spre deosebire de alte țigări electronice, are un mare plus: sărurile de nicotină. Acestea sunt extrase din planta de tutun și permit vaparea unei concentrații mai mari de nicotină fără a afecta gâtul la inhalare și fără a degaja un miros neplăcut. Datorită proprietăților biologice pe care le au, acestea sunt absorbite mai ușor și mai repede de sistemul sanguin. Lichidele din podurile YOOP sunt concepute ca suport pentru cei care își doresc să elimine substanțele nocive din compoziția unei țigări. Zero gudron, zero miros neplăcut, cu 2 nivele de nicotină pentru a întâmpina nevoi diferite.
Dacă vrei să îți protejezi oamenii dragi de fumatul pasiv, să reduci șansele de a dezvolta boli pulmonare, de inimă sau alte afecțiuni, ori pur și simplu nu mai vrei să miroși mereu neplăcut, renunță chiar astăzi la fumatul clasic. Procesul de renunțare nu este unul ușor, însă dacă găsești o motivație puternică, cu siguranță vei reuși. Spune și tu #eumălas!