Primele zile fără țigări. 5 metode eficiente să treci cu bine peste ele
Decizia de renunța la fumat este primul pas al acestui proces. Și deși nu poți, din păcate, să eviți efectele fizice, mentale sau emoționale ale renunțării la țigări, poți învăța cum să le minimizezi.
Primele zile fără țigări se vor resimți, cel mai sigur, ca un roller coaster. De ce? Pentru că îi refuzi corpului și creierului tău ceva cu care s-a obișnuit. Întodeauna începutul este mai greu, însă nu trebuie să te sperii pentru că există câteva trucuri pe care le poți face pentru a face lucrurile mai ușoare.
La ce să te aștepți în primele zile fără țigări clasice
Procesul de renunțare la fumat nu este deloc ușor, iar cine spune asta înseamnă că nu a trecut prin el. În primele zile fără țigări corpul tău trece prin multe schimbări și este posibil să ai pofte din ce în ce mai dese și mai puternice datorită sevrajului. Important este să nu pici în ispită și să controlezi orice instinct pentru că pe măsură ce zilele trec, poftele vor trece și ele sau cel puțin se vor diminua considerabil. Stările de iritabilitate vin și ele la pachet cu renunțarea la țigări. Cea mai mare parte a nicotinei părăsește fluxul sanguin într-o zi, însă simptomele de sevraj durează cel mai adesea de la 2 până la 4 săptămâni.
Iată care sunt cele mai comune simptome ale primelor zile fără țigări:
- Pofte – acestea pot fi puternice la început, dar de obicei durează doar câteva minute. Dacă reziști fiecăreia, vor deveni mai puțin puternice în timp;
- Neliniște și probleme de concentrare sau de somn – acestea vor trece pe măsură ce corpul tău se obișnuiește să nu fumeze. Relaxarea și respirația profundă pot ajuta;
- Iritabilitate, furie, anxietate, stare depresivă – totul este normal: nu intra în panică. Acceptă doar că vei fi emoționat pentru o vreme și că va trece;
- Creșterea apetitului și creșterea în greutate – aceasta poate dura până la câteva săptămâni. Totuși, poți lua în calcul să îți pregătești un plan alimentar în primele săptămâni ca să eviți kilogramele în plus.
Iată care sunt simptomele mai puțin comune, dar care pot apărea:
- Simptome de răceală, cum ar fi tusea și strănutul;
- Constipația;
- Amețeli sau amețeli.
Așa cum spuneam și mai sus, pe măsură ce trece timpul, vei constata că toate aceste simptome devin din ce în ce mai slabe și te vei gândi din ce în ce mai rar la țigări.
5 metode să treci cu bine peste primele zile fără țigări
Unii foști fumători spun că în primele zile ai senzația că ți-ai pierdut un prieten drag, dar atât timp cât înțelegi că aceasta este doar o etapă, îți va fi mult mai ușor să getionezi simptomele primelor zile. Iată mai jos 5 metode care te vor ajuta să îți ușurezi procesul de renunțare și să treci cu bine peste primele zile fără țigări.
Înlocuiește fumatul cu vapatul
Deoarece experienta utilizării unei țigări electronice este cât se poate de similară cu cea din timpul fumatului clasic, iar efectele negative sunt cu 95% reduse, o țigară electronică ar putea să fie fix aliatul de care ai nevoie să îți atingi obiectul propus.
Yoop, spre deosebire de alte device-uri care există în prezent pe piața din România, are un foarte mare plus: sărurile de nicotină. Acestea sunt extrase din planta de tutun și permit vaparea unei concentrații mai mari de nicotină fără a afecta gâtul la inhalare și fără a degaja un miros neplăcut. Datorită proprietăților biologice pe care le au, acestea sunt absorbite mai ușor și mai repede de sistemul sanguin.
Țigara electronică YOOP este un dispozitiv super slim, compact și elegant care utilizează un mecanism inovativ de încălzire prin care se creează vaporii pe care tu îi inhalezi. Vaporii ies dintr-un sistem ermetic care păstrează un mediu controlat, astfel încât gustul pe care îl vei simți este unul foarte intens la fiecare puff. Podul se schimbă după fiecare utilizare cu unul nou, iar asta înseamnă că sistemul prin care tu inhalezi vaporii nu ajunge să se uzeze în timp, asigurându-ți același gust și aceeași intensitate la fiecare folosire.
Evită tentațiile
Alcoolul, cafeaua, sau ieșitul în oraș cu prietenii s-ar putea să te facă să nu reziști prea mult fără țigări. Este recomandat ca în primele zile să fii cât mai focusat pe obiectivul tău și să eviți orice fel de trigger. Dacă totuși nu poți să reziști fără cafeină, ia în calcul să treci pe un ceai negru pentru câteva zile, iar dacă obișnuiai să fumezi imediat după masă, încearcă să găsești altceva de făcut care să-ți țină mintea ocupată.
Apucă-te de sport
Cu cât ești mai activ, cu atât pofta de țigări se va resimți mai puțin, la fel ca și intensitatea simptomelor de sevraj. Nu contează care este tipul activității fizice pe care o alegi, important este doar să fii constant în asta.
Pregătește-ți un plan alimentar echilibrat
Organismul tău va lucra din greu pentru a elimina toxinele acumulate, iar asta presupune ca vei avea nevoie de energie. Asigură-te, cel puțin în prima perioadă după renunțare la fumat, că alegi alimente care îi vor oferi corpului tău combustibil de înaltă calitate precum fructe și legume proaspete, cereale integrale și proteina slabă în grăsimi.
Este de preferat să păstrezi la îndemână și gustări sănătoase pentru că mintea ta îți va cere să ronțăi constant, așa că mai bine te asiguri că ai ce să îi dai fără să trișezi cu carbohidrați.
Recompensează-te constant
Toată lumea are un wishlist, iar dacă nu ai, e cazul să-ți faci unul și să începi să te recompensezi cât mai des pentru a-ți stimula spiritul și a-ți întări hotărârea luată.
Amintește-ți de fiecare dată că fiecare pas este o victorie. Tu ai spus deja #eumălas?
metode renuntare la tigari | primele zile dupa renuntarea la tigari | renuntare la fumat | renuntare la tigari