Unde se poate vapa țigara electronică? Legislație 2021
Țigara electronică a devenit o alternativă pentru fumatul clasic în urmă cu mulți ani, însă a început să fie tot mai căutată în România din momentul în care s-a interzis fumatul în spațiile închise. Astfel, fumătorii deveniți vaperi au putut să se bucure în continuare de momentele preferate de relaxare în locurile în care fumatul nu este permis.
Dacă te-ai întrebat cel puțin o dată ce spun reglementările despre locurile în care se poate vapa țigara electronică, iată mai jos câteva informațiile care te-ar putea ajuta.
Legea 349/2002 – legea care reglementează fumatul
Legea 349/2002 stabilește unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România.
Unde se poate vapa țigara electronică
Fumul și mirosul unei țigări clasice sunt categoric deranjante pentru nefumători și sunt de asemenea nocive. În cazul țigărilor electronice, lucrurile stau diferit. În primul rând, mirosul este unul plăcut de cele mai multe ori și nu persistă ceea ce face să fie foarte ușor de suportat de cei din jur.
Legea în vigoare nu prevede interzicerea țigărilor electronice în spații precum restaurante, baruri, cafenele sau cluburi, însă administratorii sau managerii în cauză pot încuraja sau descuraja vapatul, alegerea fiind a lor. În majoritatea localurilor, aceștia țin cont de feedback-ul general al clienților, așa că dacă vapezi, cel mai bine ar fi să întrebi unul dintre angajați dacă este permis sau nu.
Dacă ești un vaper care petrece mult timp în aer liber și în parcuri, mai ales în sezonul acesta de primăvără, ar trebui să știi că nu există o lege care să interzică să te bucuri de țigara ta electronică, așa cum este cazul țigărilor clasice. Asta se aplică și în locurile special amenajate pentru joaca copiilor, motivul fiind evident: aburii nu sunt nocivi și nu afectează persoanele care îl inhalează în mod pasiv.
Unde nu ai voie să fumezi țigară electronică
Deși vapingul nu este atât de reglementat precum fumatul clasic, există și locuri interzise prin lege. Singurele sunt mijloacele de transport în comun, unde lucrurile sunt foarte clare. Conform alianeatului 1 din articolul 3, țigara electronică este interzisă, iar aici intră în discuție toate vehiculele care ajută la deplasarea călătorilor în mod contra-cost: autobuz, tren, tramvai, troleibuz, autocar, avion și așa mai departe. Pe lângă acestea, cum spuneam și mai sus, vapingul mai poate fi interzis și prin regulamente de ordine interioară în diverse localuri sau instituții.
Țigara electronică se numără printre cele mai apreciate gadgeturi din lume în primul rând pentru că este cu 95% mai puțin nocivă decât fumatul clasic, dar și pentru faptul că poate fi utilizată cu ușurință în aproape orice loc, chiar și în cele unde în mod obișnuit nu este permis fumatul. Spune #eumălas și renunță acum 🙂
legislatie vaping | tigara electronica | unde se poate vapa | vaping