Ce trebuie să conțină bagajul de mână pentru un prim zbor fără griji
Călătoriile pot fi adesea stresante, experiența aeroportului poate fi o adevărată provocare, iar zborurile pot uneori declanșa anxietate. Este ușor să pierzi din vedere unele aspecte sau să uiți lucruri importante de care ai nevoie în timpul călătoriei. Iată mai jos o listă cu ce trebuie să conțină bagajul de mână astfel încât totul să fie mai ușor și să ai o călătorie sigură și confortabilă.
Cum te pregătești emoțional pentru prima călătorie cu avionul
Primul zbor poate cauza teamă și incertitudini, cu atât mai mult dacă călătorești de unul singur. Este însă important să te asiguri că te simți confortabil și entuziasmat de călătoria ta, astfel încât, atunci când ajungi la destinație, să fii gata să începi explorarea.
Zborul cu avionul este cunoscut ca fiind cea mai sigură formă de călătorie la distanțe lungi, iar șansele să să întâmple ceva sunt infinit mai mici decât în cazul altor mijloace de transport. Totuși, frica de avion este adesea întâlnită, iar dacă te pregătești pentru prima ta escapadă aeriană și asta te sperie, încearcă să îți recunoști gândurile iraționale care apar inevitabil și să le înlocuiești cu unele raționale. Șansele ca un accident aerian să se întâmple sunt mult, mult, mult mai mici decât dacă ai fi ales să călătorești cu mașina.
Ce trebuie și ce nu să conțină bagajul de mână
Mulți călători optează doar pentru un bagaj de mână urcat la bordul aeronavei, în locul celor pentru cală, mai ales în cazul călătoriilor scurte sau a city break-urilor. Astfel, este important să fii conștient de articolele care sunt și care nu sunt permise. Din motive de siguranță în mod special, există anumite articole interzise și trebuie să ai grijă să nu le împachetezi pentru a nu întâmpina probleme când trebuie să treci prin punctele de securitate din aeroport.
Articole permise
– produse de îngrijire personală precum deodorant, parfumum, șampon, gel de duș, săpun lichid, pastă de dinți, demachiant, etc (în limita a 100 de ml);
– medicamente (cele lichide de peste 100 ml trebuie însoțite de rețetă);
– pastă de dinți (până la 100 ml);
– produse achiziționate din duty free;
– țigări (maximum un cartuș per adult);
– prăjituri, biscuiți, ronțăieli (pentru consum pe timpul zborului);
– aparat foto și accesorii;
– telefoane mobile;
– laptop;
– placă de îndreptat părul/uscător/ondulator;
– haine și încălțăminte.
Toate lichidele nu pot depăși, în total, 1 litru.
Articole interzise
– aparate/lame de ras;
– cuțit, foarfece, briceag;
– seringi sau ace;
– tirbușoane;
– alcool și lichide care nu au fost achiziționate din duty free;
– echipamente sportive și de camping (butelii de gaz, skateboard, arc cu săgeți, crose de golf/hochei, schiuri, torțe cu gaz, patine cu roțile, lansete etc);
– unelte (topoare, cătușe, funii, cabluri, ciocane, bare metalice, unelte universale, cuțite cu deschidere automata, mașini de găurit, șurubelnițe);
– arme de orice fel;
– explozibili și substanțe inflamabile (aprinzătoare, detonatoare, dinamită, artificii, torțe, petarde, grenade, mine, explozibil, gaz, combustibil lichid);
– substanțe chimice și toxice (spray-uri paralizante, stingătoare, acizi, baze, substanțe radioactive, otravă);
– bagaje speciale (plăci de surf, echipament de snowboard/schi, bicicletă, echipamente de scufundare, cărucior de copii).
Află ce reguli trebuie să respecți în aeroport
Dacă ți-ai pregătit bagajele și ți-ai verificat documentele, ești pregătit să pleci la drum. Iată câteva reguli de urmat pentru a te asigura că totul va decurge fără probleme, la fiecare pas.
Asigură-te că ajungi în timp util la aeroport
Dacă zbori pentru prima dată sau este o perioadă aglomerată a anului, indicat este sa ajungi chiar cu mai mult de 2 ore la aeroport. Astfel, vei avea suficient timp la dispoziție și nu vei fi stresat că nu ajungi la timp la poarta de îmbarcare către destinația ta.
Bagajele
În cabina pasagerilor vei putea lua cu tine doar o geantă sau un troler care să încapă în spațiul special destinat de deasupra scaunelor și un bagaj de tip rucsac care să încapă sub scaunul din fața pasagerului, cele mari ajungând la cală. Astfel, înainte de decolare va fi necesar să treci pe la ghișeul companiei aeriene unde bagajul de cală să fie cântărit și preluat, urmând ca tu să reintri în posesia lui abia la destinație.
Controlul de securitate
Până să ajungi la poarta de îmbarcare, va trebui să treci de controlul de securitate acolo unde vor fi aplicate procedurile cu maximă strictețe. Vei lăsa pentru verificare toate obiectele personale într-o tavă specială, împreună cu bagajul și documentele de călătorie. Ai grijă să nu ai asupra ta nimic metalic în momentul în care treci prin poarta de scanare.
Poarta de îmbarcare
După ce ai terminat controlul de securitate, îți poți continua drumul căutând poarta de îmbarcare conform numărului tău de zbor. Dacă mai ai timp la dispoziție, nu uita să dai o tură și prin magazinele duty-free.
Așteptarea pentru îmbarcarea în avion
Până ce un reprezentant al companiei aeriene va începe îmbarcarea în aeronavă, poți să te relaxezi servind ceva de băut sau de mâncat. De asemenea, în majoritatea aeroporturilor vei regăsi și zone special amenajate pentru fumat și vapat în cazul în care utilizezi o țigară electronică.
Ce trebuie să știi despre îmbarcarea în avion
În momentul în care începe îmbarcarea, ești anunțat sonor sau prin intermediul monitoarelor din zona porții destinate zborului tău. Asigură-te că ai la îndemână actul de identitate sau pașaportul și boarding pass-ul, iar după ce acestea sunt verificate, operațiunea de îmbarcare se va efectua fie prin intermediul unui culoar care face legătura directă cu avionul, fie prin intermediul unui autobuz care asigură transportul până la avion.
Ce reguli trebuie să respecți în avion
Toată lumea vrea să se bucure de călătorie și să se simtă bine în timpul zborului, așadar este important ca fiecare pasager să respecte anumite reguli scrise sau nescrise. Iată-le pe cele mai importante:
- Salută însoțitorii de bord la îmbarcare și la coborâre;
- Nu te grăbi la îmbarcare și încearcă pe cât posibil să păstrezi distanța față de ceilalți călători;
- Închide telefonul mobil sau pune-l pe modul avion așa cum este recomandat pentru a nu risca să interfereze cu sistemele electronice ale avionului;
- Ascultă cu atenție instrucțiunile însoțitorilor de zbor și în special pe cele pe cele legate de normele de siguranță;
- Din considerație pentru ceilalți călători, nu folosi parfumuri puternice și consumă alcool cu moderație;
- În cazul în care conversezi cu cineva, încearcă să o faci pe un ton cât mai jos astfel încât să nu deranjezi somnul cuiva;
- Nu ocupa alt loc decât cel desemnat pe bilet, iar dacă avionul nu este plin și vrei să te muți, consultă asta cu însoțitorul de bord;
- În cazul călătoriilor cu copii, asigură-te că aceștia nu deranjează persoanele de jur;
Chiar dacă nu este întodeauna practic să călătorești doar cu bagajul de mână, ai grijă să adaugi mereu articolele esențiale în el. Din păcate, deși izolate, există cazuri în care bagajul de cală poate fi manipulat greșit și astfel s-ar putea, pentru o perioadă, să fie rătăcit.
calatorie cu avionul | reguli aeroport | tigara electronica | zbor fara griji