Care sunt efectele fumatului asupra tenului și cum să le combați
Pielea și părul ne sunt expuse în mod constant la o mulțime de factori nocivi, iar razele UV ale soarelui și fumul de țigară sunt factorii care cel mai adesea au afecte negative asupra lor. Dincolo de legătura directă cu bolile pulmonare, de inimă și cancerul, fumul de țigară este asociat și cu îmbătrânirea prematură a pielii, vindecarea întârziată a rănilor și creșterea infecțiilor, precum și o serie de afecțiuni ale pielii cum ar psoriazisul.
Cum afectează fumul de țigară pielea
Atunci când fumezi, întregul corp este afectat, chiar dacă încerci să ai un stil de viață cât se poate de sănătos. Fumatul, datorită toxinelor eliberate, duce la producerea de radicali liberi, cauza stresului oxidativ, ceea ce înseamnă în mod automat lipsă de oxigen pentru piele, iar acest lucru poate provoca leziuni temporare și permanente. Tot radicalii liberi pot crește, de asemenea, șansele fumătorilor de cancer oral, căderea părului și diverse boli ale gingiilor.
Efectele fumatului asupra tenului
Dacă ești un fumător care are grijă de pielea lui, iată mai jos care sunt efectele nocive pe care le are fumul de țigară asupra pielii și cum poți să le diminuezi.
Apariția acneei
Hidradenita supurativă (HS), cunoscută cel mai frecvent sub numele de acneea inversă, este o boală inflamatorie a pielii care dezvoltă leziuni în zonele corpului bogate în foliculi de păr și glande sudoripare sau zone care sunt ridate. În mod special, acest tip de acnee apare în zona axilei și în zona inghinală sau zonele anale și genitale. Studiile recente au constatat că fumatul este printre factorii cei mai mari de risc pentru acest tip de afecțiune.
Apariția prematură a ridurilor și îmbătrânirea precoce
Unele dintre cele mai vizibile efecte ale fumatului sunt ridurile și liniile care încep să apară pe față. Fumătorii își încruntă ochii pentru a se proteja de fum, lucru care conducând către o apariție prematură a ridurilor. Totodată, fumatul poate provoca linii în jurul gurii, care în cele din urmă devin riduri permanente. Acestea sunt de obicei vizibile ca linii minuscule, verticale în jurul buzelor superioare și inferioare. Îmbătrânirea prematură este cauzată și de îngustarea vaselor de sânge care limitează cantitatea de oxigen primită de pielea.
Toxinele existente în fumul de țigară afectează colagenul și elastina, componentele fibroase ale pielii, cele care o mențin fermă și suplă. Fără ele, pielea poate deveni aspră și mai puțin elastică, ceea ce provoacă, de asemena, riduri mai adânci și îmbătrânire prematură.
Pigmentarea pielii
Fumatul crește melanina în piele, iar asta poate declanșa pete întunecate, mai ales pe față. În plus, susținerea repetată a țigărilor între aceleași degete poate duce la îngălbenirea cu câteva tonuri a pielii din cauza toxinelor din țigări, cu precădere gudronul.
Vindecarea întârziată a rănilor
Fumatul întârzie vindecarea rănilor, inclusiv leziunile pielii și rănile chirurgicale. Motivele pentru asta se întâmplă sunt constant investigate, însă implică cel mai adesea:
- lipsa oxigenului care ajunge la celulele pielii;
- migrarea întârziată a keratinocitelor;
- scăderea sintezei de colagen.
Apariția psoriazisului și a altor afecțiuni de piele
Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care produce mâncărimi și pete solzoase, iar fumatul este un factor de risc pentru dezvoltarea acestuia. Un studiu recent a constatat că, cu cât oamenii fumează mai des și mai mult, cu atât riscul lor de a dezvolta psoriazis este mai mare
Sfaturi pentru reducerea efectelor nocive ale fumatului
Prima modalitate de a reduce efectele dăunătoare ale țigărilor asupra pielii este, în mod evident, renunțarea la fumat. Odată ce te lași de fumat sau reduci numărul de țigări cât mai mult, este posibil să diminuezi vizibil efectele negative. Iată mai jos câteva sfaturi care te-ar putea ajuta.
Înlocuiește fumatul clasic cu cel electronic
Țigările electronice nu conțin gudron și reprezintă o alternativă cu 95% mai puțin nocivă fiind un real suport în renunțarea la fumatul clasic. Un lucru important de menționat este acela că, spre deosebire de alte metode cunoscute, vapingul dublează șansele reale de a reuși acest lucru.
Evită spațiile unde există mult fum de țigară
Este bine cunoscut faptul că fumatul pasiv este și el extrem de dăunator, iar persoanele expuse pot dezvolta aceleași afecțiuni precum fumătorii. Astfel, evitarea locurilor unde există mult fum de țigară te poate ajuta să reduci efectele negative pe care le poate avea asupra tenului.
Creează un ritual de îngrijire a tenului atât pentru zi cât și pentru noapte
Nu este suficient doar să folosești produse bune de îngrijire a pielii. Ca efectul să fie cel pe care ți-l dorești, este important să aplici produsele într-o ordine corectă și să îți creezi un ritual de îngrijire pentru zi și pentru noapte și astfel vei putea să reduci, măcar parțial, efectele nocive ale fumatului asupra tenului tău.
Chiar dacă poate fi foarte greu, renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru pielea ta, dar și pentru sănătatea ta în generală. Tu când spui #eumălas?
combaterea efectelor fumatului | efecte nocive fumat | efectele fumatului asupra pielii | efectele fumatului asupra tenului